Борошно на дотик м’яке, тонкого помелу, білого із злегка жовтуватим відтінком. Борошно першого сорту має досить високий вміст клейковини, що робить тісто з нього еластичним, а готові вироби – гарної форми, великого об’єму, приємного смаку і аромату. Борошно першого сорту доцільно використовувати, як для випікання хліба так і для нездобних виробів: булок, пирогів, млинців. Відповідно до ДСТУ 46.004 – 99 і ГОСТу 26574 – 85 борошно першого сорту відрізняється за такими показниками:
- білизна 45 – 47 од .;
- клейковина 25 – 30%;
- ІДК 70 – 75 од. і число падіння 230 – 380 сек.
Щодо запаху, кольору і смаку то застосовуються вимоги що і для борошна вищого сорту. Борошно відвантажується також безтарно або в мішках 30 кг і 50 кг.